България

София е най-лошият град за живеене в ЕС

За поредна година София е най-лошият град за живеене в Европейския съюз. Това сочи ежегодно проучване за качеството на живот в света на консултантската компания Меrcer.

Критериите са политическа стабилност, бизнес и социална среда, здравеопазване, образование, престъпност, свобода на словото, транспорт, климат, наеми и възможности за отдих. В изследването са включени 231 града от цял свят. София заема 116-о място.

Това е с една позиция по-надолу спрямо резултатите, които компанията изнесе през миналата година. Румънската столица Букурещ е доста по-напред в общата класация от нас. Тя заема 107-ма позиция. Непосредствено преди София е класиран Асунсион (Парагвай), а след нас – Рабат (Мароко).

За седма година начело на класацията за най-добър град е Виена, следвана от Цюрих на второ място и Окланд, Нова Зеландия. В Топ 10 на градовете с най-добро качество на живот са още 6 града в Европа – Мюнхен, Дюселдорф, Франкфурт, Женева, Копенхаген и Базел.

Световни центрове като Лондон, Ню Йорк, Токио и Париж не попадат сред 30-те най-добри градове в класацията. Според проучването в дъното на класацията е Багдад (Ирак).

Преди него са Банги (Централноафриканска република), Сана (Йемен) и Порт о Пренс (Хаити).

НП