Гледайте филма

Пробуждането. Можем ли да излъжем Матрицата?

София, вторник 26 септември 19:00 кино Люмиер. Билети на касите на НДК

ВИЕНА, неделя 1 октомври 18:00 Hollywood Megaplex Gasometer. Билети на epaygo.bg

Хасково, четвъртък 5 октомври 18:00 ДКТ „Иван Димов“. Билети на касата на театъра.

ВАРНА, четвъртък 12 октомври 19:00 Фестивален и конгресен център. Билети на fccvarna.bg

Новини

Скоро Apple може официално да обяви раздялата си с Intel

Apple ще обяви, че изоставя процесорите на Intel – това ще стане след по-малко от две седмици, на конференцията WWDC.

Компанията ще представи инициатива за преминаване към собствени процесори, а първите компютри с тях ще се появят по-късно, съобщи Блумбърг.

Не за първи път се появяват слухове

за намерението на Apple да започне преход от процесори Intel към собствени чипове, базирани на архитектурата ARM. През последните месеци тези информации зачестиха.

По-специално, анализаторът Минг-Чи Куо смята, че първият лаптоп на Apple със собствен ARM процесор ще излезе през следващата година, предава technews.bg.

Твърди се, че самата Apple официално

ще разкрие своите ARM планове. Очаква се това да се случи този месец на конференцията за разработчици WWDC, която е насрочена на 22 юни.

Предполага се, че инициативата за отказ от процесорите на Intel в полза на собствени решения се нарича Kalamata. Apple е заинтересована да разкрие плановете си по-рано, за да даде време на разработчиците да се адаптират, преди новите компютри да излязат на пазара.

Предстоящият преход

ще бъде третата историческа промяна в архитектурата на компютрите Apple. В началото на 90-те години компанията прехвърли своите компютри от процесори Motorola на IBM PowerPC, а през 2005 г. направи преход към Intel.

Собствените процесори ще позволят на Apple да стане по-автономна, евентуално да намали разходите, както и да оптимизира по-добре софтуера си.

Като се има предвид обхвата на компютрите, предлагани от Apple, е възможно преходът да отнеме повече от година, защото едно е да се замени конвенционалният 10-ватов Core-Y, а друго – 28-ядреният Xeon W в Mac Pro.

Източникът отбелязва, че Apple е решила

да изостави процесорите на Intel след като развитието им се забави.

Тестването на собствените процесори на Apple е показало, че те значително превъзхождат решенията на Intel, особено по отношение на производителността на графичния блок и задачите за изкуствен интелект. Освен това те се оказват по-енергийноефективни.

Твърди се, че в момента Apple работи върху три различни процесора, а първият ще се базира на Apple A14 SoC – основата на предстоящия iPhone.

Вероятно в този случай ще се разчита на идентична или подобна архитектура на ядрата. Производител на Apple процесори ще бъде TSMC, използвайки 5-нм технология.