Новини

Скалата Кумакиви не се поддава на физическите закони

В малкото селце Руоколахти в южната част на Савония, до най-голямото езеро във Финландия, се издига мистериозно скално образувание, известно като Кумакиви или „странна скала“ на фински.

Този уникален мегалит се състои от два камъка, като единият е разположен върху другия. Отвън горният камък изглежда така, сякаш може да падне всеки момент, но тази странна комбинация от камъни се задържа въпреки природните сили.

Какво още за скалата?

В долната част на скалата формата наподобява изсечен в земята хълм, а по гладката й повърхност има едва забележими следи.

Най-горният камък е дълъг 7 метра и тежи приблизително 500 000 килограма. Интересното е, че седи толкова здраво, че човек дори не може да го залюлее.

Този гигантски мегалит е известен още като „майката на всички финландски камъни“ и повдига много въпроси относно произхода си.

Колко древно е чудото?

Някои експерти оценяват възрастта му на между 8 000 и 12 000 години, а геопаркът Saimaa във Финландия казва, че е на около 11 500 години.

Местни жители и учени се опитват от години да разберат как тази скала се е озовала в толкова странно положение.

Според финландския фолклор е оставен от великани и тролове, но геолозите предпочитат по-научно обяснение.

Законите на физиката

Въпросът дали тежките предмети остава. Те не падат по-бързо от леките, а текстурата на скалата и вътрешната й структура също играят роля.

Центърът на баланса за такъв камък се оказва трудно предвидим поради неравномерното разпределение на плътността вътре.

Кумакиви не е единствената скала от този вид в света. Druid Idol в Северен Йоркшир, Krishna’s Butterball в Индия, Arches Rock в Юта – всички те се подчиняват на законите на природата.

Учените обясняват, че подобни образувания биха могли да възникнат в резултат на ерозия, движение на ледници или свлачища, създавайки невероятни природни скулптури.

А вие сещате ли се къде в България има такива скали?