Новини

Симулация: Какви са сценариите при удар на астероид?

Какво би се случило, ако астероид се разбие в океана? Симулация разкрива как това ще доведе до образуването на опасни водни пари в атмосферата.

Ако астероид се разбие в Земята, най-вероятно е това да се случи в някой океан, тъй като водата заема близо 70% от повърхността на планетата. След такъв сблъсък биха последвали опустушителни последици, ако се случи на 10-20 км от бреговата линия на някое селище. Това може да убие хиляди души. Но ако се случи навътре в океана, огромната вълна бързо ще утихне.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

Новата симулация, реализирана от екип учени разкрва, че разрушителните вълни няма как да стигнат далече и това ще предотврати евентуално цунами. Водните пари обаче ще бъдат по-голямата заплаха, тъй като парниковите газове могат да се задържат в статосферата в продължение на месеци и дори години.

Ако астероида се разбие в океана, изследователите казват, че това ще доведе до образуване на водна яма и голямо количество водни пари ще се разпръсне из въздуха. Докато водата нахлува в ямата, ще се образува струя, която може да достигне няколко километра височина. Падането на струята ще доведе до вторична вълна, която ще е висока стотици километри. Това ще доведе до нова струя и друга вторична вълна и процесът ще продължи да се повтаря.

Изследователите обясняват, че всяка вторична вълна има потенциал да се превърне в цунами. Учените от „Лос Аламос“ са използвали специални изчисления, с които да установят как кинетичната енергия на астероида ще повлияе на атмосферата и на океана. Симулациите са фокусирани в 3 направления: базалта на астероида, статичен въздух и статична вода.

Д-р Джоузеф Нют от НАСА твърди: „Има важни събития, които могат до доведат до изчезването на даден вид, катко се е случило с динозаврите преди 50-60 милиона години. Може да се каже – обречени сме, разбира се, но не му е дошло времето още.“

Дейли Мейл