Здраве

Силната магнитна буря, която бушува тези дни е G5

Магнитната буря със сила 5G, която ни удари в средата на май и като за капак в неговия край повтори удара с малко по-слабо G, като продължава и влиянието от нея се усеща и днес.

Ето и подробностите:

Спомняте си в средата на месената Северно сияние озари небето над Великобритания, Германия, Ирландия и Румъния.

Видяхме го и ние в България, включително в столицата. Заради изключително силната геомагнитна буря „изумителното“ небесното шоу се е виждало от североизточния бряг – Есекс, Кеймбриджшиър, Беркшир, Съфолк, Кент, Хампшир.

То е достигнало и Ирландия, като националната метеорологична служба е качила снимки от него в социалните мрежи.

Геомагнитната бурята се очаква да се задържи поне няколко дни

Феноментът е резултат от серия мощни слънчеви изригвания, които станаха особено силни в края на май. Организациите, които следят и прогнозират космическото време предупреждават за възможни сривове в комуникациите.

Неустойчивата геомагнитна обстановка се отразява и на хората. Метеочувствителните сред нас усещат главоболие, умора и отпадналост, липса на концентрация.

В САЩ северно сияние е наблюдавано на юг до щатите Алабама и Южна Калифорния

Северно сияние с голяма интензивност е видяно и съседна Румъния в нощта на петък срещу събота. Според астронома д-р Адриан Шонка от Астронмическа обсерватория „Амирал Василе Урсяну“ такава интензивност на явлението не е била виждана от стотици години.

Феноменът е можел да се проследи с невъоръжено око на север, особено извън градовете – в райони, които не са засегнати от светлинно замърсяване.

Сиянието се е виждало на етапи

в началото на нощта, по-късно след пауза от един час, и отново час след полунощ, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.  

Потребители в социалните мрежи споделиха снимки на явлението, наблюдавано и от Франция, Филипините и различни краища на света. 

Американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата предупреди в петък 31 май за екстремна геомагнитна буря от най-високата пета степен G5.

Тя е достигнала до земята в четвъртък, като е била предизвикана от серия от изхвърляния на коронална маса от Слънцето от голям клъстер слънчеви петна с размер 16 пъти колкото диаметъра на Земята.

Полярните сияния се появяват,

когато заредени частици се сблъскват с газове в земната атмосфера около магнитните полюси.

В северното полукълбо по-голямата част от тази активност се извършва в ивица, известна като овал на полярното сияние, която обхваща ширини между 60 и 75 градуса.

Когато активността е силна, тя се разширява и обхваща по-голяма площ – това обяснява защо понякога могат да се видят проявления чак до Великобритания, включително и у нас.

НП