Новини

Силна магнитна буря ни удари преди часове

Както беше съобщено по-рано, друга магнитна буря може да удари Земята на 24 май. В класификацията на магнитните бури има пет нива – от G1 до G5. 

Смята се, че слаба буря може да причини леки смущения в електропреносната мрежа, както и да засегне миграционните пътища на птици и животни. 

Силните бури причиняват смущения в късовълновите комуникационни и навигационни системи, както и прекъсване на електрозахранването в индустриалните мрежи.

Припомняме, че една от най-мощните магнитни бури

през последните няколко години – тя достигна ниво G4 и удари нашата планета на 23 април като продължи почти един ден. 

На 21 май на Земята беше регистрирана магнитна буря от ниво G1, която продължи повече от осем часа.

Магнитните бури могат да увеличат риска от инфаркт и инсулт при болни хора, казва физикът Наталия Клейменова от Института по физика на Земята. О. Ю. Шмид RAS.

Флуктуациите на магнитното поле на Земята по време на магнитни бури с период от една до две секунди съвпадат с ритъма на човешкото сърце, което може значително да повлияе на здравето на хората.

Бъдете особено внимателни

По време на силни магнитни бури бъдете особено внимателни, защото възникват флуктуации в магнитното поле на Земята, които настъпват преди удара на енергията.

Според изследователите те са най-опасни през зимата и пролетта, когато вероятността от съвпадение на флуктуации с инфаркти е по-висока. През лятото колебанията практически нямат ефект върху човешкото здраве, твърдят изследователите.

Въпреки това, както отбелязват те, болните, отслабените хора са длъжни да внимават, особено при колебанията на магнитното поле.

При здрави хора, както показват редица изследвания, те нямат почти никакъв ефект, да не говорим за смърт

Според специалистите има няколко начина за предпазване от негативните ефекти на магнитните бури. Стойте на закрито и не се разхождайте прекалено дълго на открито.

Препоръчително е също така да се избягва нервно напрежение и стрес, което също може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Магнитните бури могат да повлияят на човешкото здраве, особено на болните хора и това е доказано научно.