Новини

Шпионски игри в космоса, които изглеждат като приятелска разходка

Мисията Аполо-Союз започва от космодрума Байконур в Казахстан. „Союз 19“ стартира на 15 юли 1975 г. в 8:20 ч. с космонавтите Алексей Леонов и Валери Кубасов на борда. 

Часове по-късно „Аполо“ излита от космическия център „Кенеди“ на НАСА в 15:50 ч. На борда са астронавтите Томас Стафорд, Ванс Бранд и Доналд Слейтън.

И двете ракети „Союз“ и „Аполо“ през следващите два дена извършват орбитални корекции, за да се стигне до нелеко скачване на 17 юли в 12:12 ч.

Тогава двата кораба се извисяват над Атлантическия океан

Хора от цял свят наблюдава по телевизията как се развива историческото събитие.

Операцията по стиковката на „Союз“ и „Аполо“ не е била просто свързване на двата кораба в космоса, а всъщност – на две различни технологични системи.

Ако се започне с факта, че на „Союз“ астронавтите са дишали въздух, подобен по състав на земния, то на „Аполо“ – чист кислород при това с понижено налягане.

Дори да се отворят люковете на корабите било адски трудно

Маневрата не е била лесна и не само от техническа гледна точка. Подготовката за нея е траела цели три години.

Все пак люковете между корабите се отварят в 15:17 и двата космически екипажа сърдечно се поздравяват.

Екипажите на двата космически кораба Аполо и Союз

Астронавтите и космонавтите приемат поздравителни обаждания от генералния секретар на Съветската комунистическа партия Леонид Брежнев и президента на САЩ Джералд Форд, разменят си възпоменателни подаръци и споделят храна.

Двата космически кораба се разделят на 19 юли в 8:02 часа. Когато капсулата Аполо отстъпва назад, тя 

Засенчва слънцето за „Союз“, създавайки първото затъмнение,

създадено от човека и дава възможност на космонавтите да заснимат слънчевата корона. След това двата космически кораба се скачват още веднъж и окончателно се разделят в 11:26 часа.

„Союз 19“ остава на орбита още едно денонощие за провеждане на експерименти. Говори се, че руските космонавти са успели да заснемат ключови елементи на американския кораб пазени в тайна.

То онова време шпионските игри

между двете държави бяха достигнали своя пик и се твърди, че американските астронавти са имали идентична мисия.

Така или иначе шоуто за руснаците приключва на 21 юли в 6:51 ч. с успешно кацане близо до космодрома Байконур. За „Союз 19“ това е първата съветска мисия с изстрелване и кацане, предавани по телевизията.

„Аполо“ се приводнява в океана западно от Хаваите на 24 юли. Но това е последното планирано кацане в океан за американските космически полети.

Години по-късно американското издание NYT определя събитието като „шпионски игри в космоса, които изглеждат като приятелска разходка.“ Вероятно това е самата истина, но пък какво толкова. Такова е било времето.