26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Съзнание

Почина първият космонавт, който обиколи Земята

Почина първият американец, извършил орбитален полет в Космоса. Астронавтът на НАСА Джон Глен си отиде на 95-годишна възраст. Преди седмица той бе приет в университетската болница „Джеймс“, специализирана в лечението на ракови заболявания. Според американски медии здравето на Глен е било влошено след операция на сърдечната клапа и претърпян мозъчен инсулт.

През февруари 1962 година Джон Глен стана първият американски космонавт, който излезе в орбита около Земята на борда на „Меркурий- Атлас-6” и обиколи планетата с миниатюрната капсула Friendship 7. Така той последва съветския космонавт Юрий Гагарин, който извърши същия полет, но година по-рано.

През 1998 г. 77-годишният тогава Джон Глен отново излезе в Космоса, като така стана най-възрастният астронавт, летял в космическото пространство.

Глен е сенатор от Демократическата партия в Охайо между 1974 и 1999г. През 2012г. президентът на САЩ Барак Обама го удостои с Президентския медал на свободата. Това е най-високото гражданско отличие в САЩ, а президентът го нарече „герой в пълния смисъл на думата“.

БГНЕС