Новини

Няколко души притежават колкото половината хора по света

Осем души на планетата притежават толкова богатство, колкото е общата собственост на по-бедната половина от населението на света. „Непристойно е толкова много богатство да е концентрирано в ръцете на толкова незначително малцинство, когато се знае, че един на всеки десет души в света живее с по-малко от 2 долара на ден“, твърди британската неправителствена организация „Оксфам” (Oxfam). Той разкрива „как големите корпорации и най-богатите изострят неравенствата, използвайки провалена икономическа система с укриване на данъци, намаляване на заплатите и увеличаване на доходите на акционерите“.

Според неправителствената организация, с това темпо първият „супермилиардер“ в света „може да види своето богатство да надхвърлят хилядата милиарда долара още в следващите до 25 години. За да изразходваш тази сума, ще трябва да харчиш един милион долара на ден в продължение на 2738 години.

„Компаниите максимизират печалбите си, включително като намаляват, доколкото е възможно своето данъчно бреме, и така лишават от средства държавите за финансиране на политика и услуги, необходими за намаляване на неравенството“, се казва още в доклада.

През 2016 г. само във Франция 21 милиардери притежават колкото 40% от по-бедната част от френското население. Миналата година общото богатство на най-имотния в света 1% от хората, е надвишило това на останалите 99%, като запази едногодишните си прогнози.

По-традиция милиардерите в света са концентрирани в САЩ. Най-богатият човек за 2016г. е основателят на Microsoft Бил Гейтс е начело на списъка с богатство, изчислено на 75 млрд. долара. След него се нарежда собственикът на Zara Амансио Ортега с богатство от 67 млрд. долара. Американският инвеститор Уорън Бъфет е трети в списъка със състояние от 60.8 млрд. долара. Четвъртото място е за основателя на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг, чието богатство се оценява на 44.6 млрд. долара. Петата позиция заема изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос с 45 млрд. долара.

НП/ AP/ Бгнес