България

Сърбия: Спряхме над 18 хиляди мигранти от България и Македония

Съвместните сръбски военно полицейски патрули, които охраняват границата с Македония и България срещу нелегалната миграция, през последните 6 месеца са предотвратили опити на 18 500 мигранти да влязат на сръбска земя. Това съобщи говорителят на министерството на отбраната в Белград Йован Кривокапич.

Според него над 17 000 са се отказали от нелегалното минаване на държавната граница, а около 1500 са настанени в приемните центрове. „От 17 юли 2016 г. след създаването на патрулите до днес са предотвратени 110 опита за трафик на мигранти. Задържани са 125 трафиканти при опит нелегално да прехвърлят 1200 мигранти от България и Македония в Сърбия.

Най-много трафиканти има от Сърбия – 92. От чуждестраните трафиканти на първо място са тези от България, следвани от Пакистан, Афганистан, Ирак, Молдова и Холандия, каза още говорителят. Според него поради огромните студове и снежните навявания има значително намаление на мигрантския натиск, но очакват трафикантите много бързо да се активират след затоплянето на времетжо. Кривокапич припомни, че по границата с България има и 50 полицаи от Астрия, Чехия, Словакия и Франция.

БГНЕС