Съзнание

Сърбия се огражда. Таен план спасява северните страни от мигранти

Европейските страни са изготвили таен план да спасят северната част на континента от мигранти в случай, че Турция изпълни заканата си и отвори вратите си за милиони бежанци. Страните от Централна Европа и от Балканите са в повишена готовност за действие поради опасността от нова масова бежанска вълна след последните изнудвания на Ердоган спрямо европейските лидери.

Сърбия разкри, че изготвя собствен план за действие при извънредни ситуации чрез вдигането на бариери по границите си с България, Македония и Хърватия. Това трябва да доведе до затваряне на по-голямата част на континента.

Информацията за крайните мерки изтече благодарение на вътрешни хора от правителството, чийто министри се страхуват, че Ердоган ще предизвика истинско „цунами от три милиона бежанци към Европа“, пише британският вестник „Експрес“, цитиран от сръбската преса.

Според правителствени източници в Сърбия официално са регистрирани 5200 мигранти, а около 1000 са движат основно по улиците на Белград.

Сръбският министър на труда Александър Вулин признава пред изданието, че кабинетът в Белград обсъжда различни планове в случай, че споразумението между ЕС и Турция пропадне. Планът предвижда и увеличаване на граничния контрол по границата с България.

Лидерът на Сръбската народна партия Ненад Попович се обяви за вдигане на стени по границите на Сърбия: „Ние поискахме правителството спешно да вземе решение за вдигане на стена по границата с Македония, за да спрем нелегалния прилив на мигранти в Сърбия“, каза Попович.

Сърбия не е член на ЕС, но е ключова транзитна държава за мигрантите, които от Гърция се опитват да се доберат до страни като Германия и Швеция.

Източник: Бгнес