Новини

Тайните на египетската цивилизация. Откриха град на 7000 години

Египетската цивилизация не спира да изненадва учените и да удивлява света. Поредното откритие по тези земи доказва това твърдение. Изключително древен град и гробници, датиращи от Първата династия са открити в южната провинция Сохаг, съобщават от Министерството на античното наследство на Египет.

Находката може да раздвижи пострадалия през последните години туристически сектор в страната, който си остава жизненоважен източник на чуждестранна валута, въпреки  спада, който претърпя вследствие на бунта, довел до свалянето от власт на Хосни Мубарак през 2011 година.

София – хотел “Хемус”, зала “Преслав”

12 октомври 2024 г.

Как да управляваме успеха с НЛП похвати

Курс на Стойчо Керев

Заявете участие

Откритието на този изгубен град може да доведе и до нови революционни разкрития за Абидос, един от най-старите градове в Древен Египет. Абидос е смятан от изследователи за столицата на Египет към края на Преддинастическия период и по време на управлението на първите четири династии. Но все още остава загадка за учените.

Новооткрития град се намира на 400 метра от храма на Сет I, намиращ се близо до река Нил, построен според археолозите през периода на Новото кралство. До момента изследователите са открили колиби, глинени съдове и железни инструменти, както и 15 огромни гробници, някои от които били по-големи от тези на кралете в Абидос, датиращи от Първата династия.

---

„Това доказва важността на хората, погребани там, както и техния висок обществен статус в тази ранна ера от древната история на Египет“, допълват от министерството.

Туристическата индустрия в Египет понесе още един удар след трагедията с руския самолет, който се взриви над курорт на Червено море през октомври миналата година с 224 души на борда си.