Съзнание

Учените разкриха защо харесваме тъжна музика

Изследователи от Великобритания и Финландия

са открили, че любовта към тъжните мелодии е свързани със способността на човек да усети съпричастност, пише Frontiers in Psychology.

В рамките на експеримента изследователите са дали на субектите да слушат неизвестна за тях тъжната музика.

Преди и след слушането на мелодията  участниците попълват формуляр и отговорят на няколко въпроса за това какви чувства провокира у тях композицията.

В допълнение на участниците

са показани 25 снимки, които изобразяват хора, които не внушават определени емоции. Учените установяват, че хората, които чувстват тъга по време на експеримента, са склонни да потвърдят, че виждат тъжни хора на снимките.

Докато слушали музика учените наблюдавали и сърдечната честота на участниците, и електрическата активност на кожата.

Взети са под внимание личните особености на участниците в експеримента, например, музикални вкусове и склонност към носталгия.

Изводите от експеримента изненадали авторите

Емоционалната реакция следствие от тъжна, печална музика се характеризира от три фактора: отпуснатост, съпреживяване и тревога.

Хората изпитващи “тревожност и тъга” демонстририрали по-скоро негативни емоции. Тези, при които емоцията била “тъга свързана със съчувствие” напротив не демонстрирали негативни емоции.

Резултатите изненадали самите автори
Резултатите изненадали самите автори

Изследователите нарекли хората

склонни към тъга и съпреживяване “любители на тъгата”. Тези хора се отличават с развита фантазия и умението да приемат гледната точка на другата страна.

По мнение на експертите причината популярната музика известна като “късаща сърцето” да се харесва толкова много се крие в това, че има голяма маса от хора зареждащи се с чувството на “тъга свързана със съчувствие” и това им позволява да изпитват удоволствие в по-висока степен от другите.

Journal.frontiersin.org