26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Съзнание

Учени откриха човешки стъпки на 3.6 млн. години. На кого са принадлежали?

В Африка учени се натъкнаха на отпечатъци от стъпки, за които се твърди че са на повече от 3,6 милиона години. Според изследователите тези древни следи са били оставени от пет индивида, които преминали през мокра вулканична пепел.

Характеристиките на отделните стъпките навеждат на мисълта, че са отпечатъци от ходилата на представители от рода на Австралопитек афаренсис. С проучванията на находката е ангажиран екип изследователи от университета Сапиенца в Рим, които се натъкнали на тези тринадесет стъпки по време на експедиция в Летоли, Танзания.

Експертите предполагат, че отпечатъците са оставени от петима представители на Австралопитек афаренсис. Вид, с който човечеството се запознава, чрез изкопаемия скелет с прякор „Люси“. Преди 3,6 милиона години тази група човекоподобни, състояща се от четири женски и един мъжки индивид, извървели около 30 метра върху вулканична пепел, която до наши дни се е превърнала в камък.

„Тези необичайни доказателства, прибавени към всички предишни заключения, ни помагат да разберем повече за тази група хомини, прекосила през територия, претърпяла вулканично изригване и последващи валежи. Впечатляващо е, че това не е всичко. Отпечатъците на единия индивид са удивително големи в сравнение с тези на останалите, което предполага, че той е бил мъжкар, с ръст 165 см. Това е най-големият Австралопитек, открит до сега“, каза професор Джорджо Манци, ръководител на изследването.

Учените са на мнение, че тази находка ще даде възможност за по-детайлно опознаване на бита, социалния живот и дори сексуалния живот на човекоподобните маймуни. Според предишни проучвания, мъжете от рода Австралопитек афаренсис са имали само един сексуален партньор. Но новооткритите праисторически отпечатъци може да опровергаят тази теория.

„Според първоначалните проучвания, групата, оставила тези отпечатъци се е състояла от един мъжки, две или три женски и един или двама непълнолетни представители, което ни кара да вярваме, че мъжкият и следователно, други мъже от този вид са имали повече от една женска половинка“, обобщава Марко Черин от Университета на Перуджа.

Новооткритите следи от стъпки се намират само на 150 метра от подобен набор отпечатъци, открити в миналото, които бяха определени като най-ясните и ранни доказателства за изправеното ходене на хората преди милиони години.

Изследователите, базирани в Италия и Африка вярват, че и двете групи отпечатъци са оставени от едни и същи индивиди.