Новини

Земя 2.0: Учените откриха „втора Земя“

Скалиста планета, на която може да има извънземен живот е открита от учените достатъчно близо, за да може да се пътува до там.

„Новият свят“ е малко по-голям от Земята и се намира на около четири светлинни години от нас, в орбитата на Проксима Кентавър. Това е най-близката звезда до нашата Слънчева система.

София – хотел “Хемус”, зала “Преслав”

12 октомври 2024 г.

Как да управляваме успеха с НЛП похвати

Курс на Стойчо Керев

Заявете участие

Като такава, планетата представлява най-лесната за изучаване и анализиране от всички други планети, определяни като „втора Земя“, които някога са били откривани от учените. И в техните очи изглежда като почти перфектно място за дом на извънземен живот.
Планетата, известна като Проксима Б, е достатъчно близо, за да могат бъдещите поколения да пътуват до там с помощта на космически кораби. И дори достатъчно близо, за да се превърне в нов дом за хора от Земята.

Учените се надяват, че ще имат възможността да изследват планетата и да открият наличието на живот там. Планетата обикаля в обитаемата зона около своето слънце- звезда, което означава, че тя попада на точното място, за да бъде в състояние да поддържа живот.

Д-р Гюйлем Англада от Университет в Куин Мери, който е ръководител на международен екип от 30 астрономи, казва: „Постигането на успех в търсенето на най-близката обитаема планета извън Слънчевата система е нещо, което се случва благодарение на отдадеността и страстта на редица международни изследователи. Затова се надяваме тези констатации да вдъхновяват бъдещите поколения да продължат да търсят и отвъд звездите. Следващата стъпка е търсенето на живот на Проксима Б.“
Ученият твърди още, че на Проксима Б е възможно да има вода, в следствие на нея и евентуален живот.

Но има и други въпроси,  относно Проксима Б, свързани с превръщането и на потенциален дом за близките чужденци. Звездата пази своята обвивка с мощни ултравиолетови и рентгенови лъчи, което би означавало, че всичко, което евентуално живее там, ще бъде открито много по-трудно, а радиацията би го усложнила още повече.

Учените все още не са сигурни дали планети като Проксима Б са обитаеми, защото има дебати дали те могат да поддържат атмосфера и вода в течно състояние. Потвърждаването ще изисква по-нататъшни изследвания, за да може да се разбере повече за атмосферата на планетата и дали би могъл да бъде открит живот.
Изследователите отдавна проучват Проксима Кентавър, която е звездата-слънце на новата планета. Поради близостта си, тя е обект на много голям научен интерес.

---

Откриването на планетата става възможно, след като са анализирани данните, събирани с телескопи на Европейската южна обсерватория между 2000 г. и 2014 г., споделят изследователите в списание „Нейчър“. Тези данни позволяват на учените да изучават малките движения на множество звезди, които са резултат от гравитационното притегляне на планетата около орбитата.

На тази база учените могат да потвърдят, че Проксима Б е топла планета, с приблизително същия размер на Земята, с въртене около своята звезда на всеки 11.2 дни.
Гигантските по обем изследвания събират в съвместна работа повече от 30 изследователи от различни институции и държави.

Доктор Джон Барнс, един от изследователите споделя: „Ние знаехме, че трябва да има планета в орбита около рамките на зоната, където водата може да съществува, което е наистина вълнуващо.“

 

„Ако по-нататъшните ни изследвания установят, че условията на атмосферата са подходящи, за да поддържа живот, това може би ще бъде едно от най-важните научни открития, което някога е правено.“

„Възможно е обаче откриването на живот там, да се случи след като ние вече сме си отишли от този свят“, споделят още изследователите.

„Звездата Проксима Кентавър ще съществува няколко стотици или хиляди пъти по-дълго, отколкото Слънцето,“ пише ученият Арти Хейтзес за списание „Нейчър“.

 

Източник: Independent