26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Съзнание

Скандални плакати срещу папа Франциск заляха Рим

Полицията в италианската столица търси кой е разлепил в Рим стотици плакати срещу папа Франциск. „Къде е твоето милосърдие?“ пише на плакатите на диалект, характерен за района на италианската столица. Текстът, поставен под снимка на мрачния Франциск, го обвинява, че прогонва свещеници, пренебрегва кардиналите, обезглавил е Малтийския орден и францисканското братство.

Според медиите става дума за сблъсъци на папата с консерваторите от Малтийския орден, със силно консервативната францисканска общност и с кардиналите, които се усъмниха в правилността на решението на Франциск да разрешава в някои случаи да се дава причастие на развелите се, сключили повторен брак.

Римското кметство, което изтри през последните месеци хумористични графити, които бяха по-скоро в подкрепа на папата, бързо съобщи, че е свалило над 200 плаката. Върху част от тези, които все още не са премахнати, е бил добавен надпис „незаконно поставен“.

Полицията преглажда записи от улични камери, за да установи кои са авторите на кампанията. Вчера кардинал Марк Уеле, представител на ватиканската конгрегация на епископите, осъди в изявление по телевизията „тези анонимни методи, които са преди всичко дело на дявола, който иска да разделя“.

Без да споменава плакатите, папата призова вярващите да се пазят от егоизма, завистта и клюките.

БТА