Новини

Саркози по-краен от Льо Пен

Преди часове електронни агенции и издания публикуваха анализи за завръщането на бившият френски президент Никола Саркози в голяма игра. Веста беше коментирана от различни експерти в момент, когато САЩ са пред избори, Ангела Меркел е в най-слабите си години на управление, а Европейския съюз в сериозен дебат за оцеляването си. На фона на тези политически игри Саркози е решил да се опита отново да се превърне в главата на държавата като участва в изборите през 2017 година. Ден по-рано, той даде интервю за Le Figaro. Десният политик е променил в значителна степен платформата си, с която ще убеди французите да отидат до урните. Това става ясно и от програмната му реч за имиграционната реформа, пълната забрана на бурките и възстановяването на националния авторитет.

Кампанията на Никола Саркози е „Всичко в името на Франция.“ Независимо от факта, че неговата партия се придържа към позицията на център-дясно, тя може да бъде объркана с крайно десни изявления на политици дори по крайни от Льо Пен.

Саркози обещава „да върне Франция за французите.“ Под това той разбира засилване ролята на държавата в обществото и гарантирането на сигурността на Франция и всички французи. Според Сарко в неговите предложения няма омраза, няма страх, просто здрав разум. „Ако французите са обезпокоени от проблемите на сигурността, това не означава, че те са нацисти“ – каза той.

Плановете на Саркози са за затягане на имиграционните закони и те са приоритет в кампанията. На първо място, той иска да премахне законодателството на ЕС, гарантиращо правото на събиране на семейството. Според огласените идеи, през 1976 г., когато е въведена тази санкция, не е имало такава безработица и хората от други страни лесно се интегрираха в обществото. Сега ситуацията се е променила и ЕС трябва да смени имиграционната политика. Ако бъде избран, Саркози иска да се забрани на чужденците да получават обезщетения за социална сигурност, по време на първите пет години от живота си във Франция и увеличаване на периода натурализация от пет до десет години.

Вие не може да бъдете французин по свой собствен начин, според Саркози. В интервюто за Le Figaro, той каза, че френските граждани трябва да имат общ език, история и отношение към живота. Ако чужденците, живеещи във Франция, не се интегрират във френското общество, то след това те не трябва имат шанс за френско гражданство. Той също така предлага да се лиши от правото да придобиват гражданство децата на чужденци, които са под 18 години и са иизвършли престъпление, нито да се дава гражданство на децата на нелегалните имигранти, дори ако на родителите им с по-късно законно основание е предоставено правото да останат в страната.

Саркози нарече буриките заплаха за Франция. В случай на избирането на лидера на Републиканската партия ще влязе в сила забраната за носене на бурки и дори за така наречените мюсюлмански бански на законодателно равнище в цялата страна. Според Саркози, който ходи по плажовете и в басейните с религиозно облекло, не е добре дошъл. Сега носенето на бурки и “буркини бански” е забранено по плажовете на няколко курортни градове във Франция, но на национално ниво няма такава забрана.

---

Някои анализатори гадаят дали Саркози ще може да премине първичните избори. Независимо от факта, че бившият президент е начело на Републиканската партия, той не е един от любимците на вътрешнопартийните избори. В урните той не е лидер от началото на годината, а много по-умерения политик Ален Жюпе, последно заемал поста на министър-председател на Франция. През последните месеци Саркози намали изоставането си от Жупе, но до сега повечето анкети дадоха победата на първичните избори на бившият премиер. Жупе е повече харесван според социолозите от всички френски избиратели, независимо от партийната принадлежност. На първичните избори в Републиканската партия, които ще се проведат на 20 ноември, 2016 този въпрос предстои да бъде решен.

източник: „Le Figaro“