Гледайте филма

Пробуждането. Можем ли да излъжем Матрицата?

ВИЕНА, неделя 1 октомври 18:00 Hollywood Megaplex Gasometer. Билети

Хасково, четвъртък 5 октомври 18:00 ДКТ „Иван Димов“. Билети на касата на театъра.

ВАРНА, четвъртък 12 октомври 19:00 Фестивален и конгресен център. Билети на fccvarna.bg

Новини

Загадъчното картографиране на душата. Реалността извън самсара

Човешките култури

имат множество начини за изобразяване или представяне на даден аспект на Вселената.

Календарите, обикновените карти, звездните графики и други диаграми са примери за начините да се разбере или картографира част от реалността.

Дори древните храмове са били проектирани да бъдат модел, посредством който да се проумее космоса.

Своеобразна карта

или диаграма е и мандалата, на която може да се гледа като на карта на самата реалност. Думата „мандала“ е санскритска и означава „кръг“. Използва се в редица религии за медитация или за призоваване силата на божеството.

Кръгът може да съдържа компоненти, представляващи физически аспекти на Вселената. Например елементите земя, огън, вода и може да включва символика с по-директно религиозна или духовна природа.

Будистката мандала

съдържа външен кръг с огън, представляващ шмаша́ната («гробището») — в индуизма мястото, където носят починалите, за да ги изгорят на погребалния огън.

Вътрешният кръг, вписан в квадрат, представлява границите на царството извън самсара, което обитават боговете и просветлените или будите.

Реалността извън самсара е обителта на онези, които са постигнали просветление и които са се освободили успешно от цикъла на прераждането.

Друга будистка мандала

наречена космическата мандала, се състои от огнено червен външен кръг и вътрешен кръг съдържащ спирални линии.

Вътрешният кръг на мандалата представлява „първото движение“ на Вселената. Между вътрешния и външния кръгове има символи, изобразяващи елементите, които според създателите на тези символи, съставят Вселената.

Мандалата е карта на космоса, тя може да бъде и карта на душата въз основа на вярата, че вътрешният живот на душата отразява външния живот на космоса.

Външната част на мандалата представлява началото на духовното пътуване на човека.

Центърът на мандалата

представлява ядрото на реалността, където духовното пътешествие на човека завършва. В будизма то кулминира в нирвана и в реалията на просветлените отвъд временния свят или самсара.

В християнството центърът на мандалата ще бъде мястото, където Бог обитава и където пътникът намира Бога и открива истинския смисъл на живота и става онова, което е трябвало да стане.

НП/ превод Емилия Манолова