Гледайте филма

Пробуждането. Можем ли да излъжем Матрицата?

София, вторник 26 септември 19:00 кино Люмиер. Билети на касите на НДК

ВИЕНА, неделя 1 октомври 18:00 Hollywood Megaplex Gasometer. Билети на epaygo.bg

Хасково, четвъртък 5 октомври 18:00 ДКТ „Иван Димов“. Билети на касата на театъра.

ВАРНА, четвъртък 12 октомври 19:00 Фестивален и конгресен център. Билети на fccvarna.bg

България

Съединението на България проповядва нов морал

Интереси на руси, франки, англичани, турци поставят на колене българската нация.

В първите години след Освобождението радостта от свободата се примесва с едно дълбоко разочарование от разпокъсаната ни територия.

Хората, останали зад границите на Княжество България, лелеят да се присъединят

По-близо до тази възможност се оказват жителите на Източна Румелия. През 1880 година идеята се подема от патриотични комитети създадени в София, Варна, Русе.

Захари Стоянов, апостол от Априлското въстание, създава през февруари 1885 г. в Пловдив Български таен централен революционен комитет (БТЦРК), който започва организационна и пропагандна подготовка за Съединението.

Захари Стоянов впряга в тази задача собственото си остро, талантливо перо и пловдивския вестник “Борба”.

Захари Стоянов е визионерът на Съединението
Захари Стоянов е визионерът на Съединението

“Когато се развеят нашите знамена и извикаме – Долу пашалъка и посегнем да извършим едно свято дело, с цел благородна, в интереса на прогреса и цивилизацията – то просветена Европа, която държи съдбините ни, ще да подпише нашия свещен акт”.

Така Захари Стоянов става основоположник

на геополитическите интереси на България на картата на Европа.

Свободната интернет енциклопедия е категорична. Съединението на България е актът на фактическото обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

Съединението се извършва след бунтове

в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885 г., подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев.

Фразата „Съединението прави силата“ е написана върху сградата на Народното събрание. Откъде идва тя обаче? Кой за първи път я е споменал и защо?

Още през 1880 г., две години след Освобождението на България, младият български парламент е бил поле на словесни битки, а едва сформираните политически партии – не по-малко антагонистични от днешните.

Тогава в границите на България е попадала

само северната част от страната, т. нар. Княжество България. В парламента се е разисквало какво да бъде изобразено върху първите сечени монети в новата държава.

Споровете били доста бурни, а предложенията много.

Целта обаче една-българите нямали никакво намерение да се отказват от обединение, въпреки клаузите на Берлинския договор, който разделил България на 5 части.

Така на първите монети били изобразени рози, символизиращи Княжество България, житни класове, напомнящи за Източна Румелия, и лаврови клонки, характерни за климата на Македония.

Приело се и предложението на Стефан Стамболов

върху монетите да пише: Съединението прави силата!

Ето пример затова, как парламентаристите би трябвало да бъдат единни, щом става въпрос за защита на националните интереси.

В далечната 1880 г., и то 5 години преди Съединението, още прохождащите политици го доказват на практика.

А днешните, макар и трупали опит повече от столетие, далеч не могат да се похвалят с единомислие.

НП/2023