Съзнание

Руски служители по киберсигурност арестувани по подозрения в държавна измяна

Двама души, свързани с киберсигурността в Русия са арестувани по подозрения в държавна измяна и получаване на пари от чуждестранна организация. Най-голямата руска компания за киберсигурност обяви, че е задържан неин мениджър, натоварен с разследването на кибернетични атаки.

„Лаборатория Касперски“ потвърди, че още през декември е арестуван Руслан Стоянов, директор на отдела за разследвания. Едновременно с него, по същото дело е арестуван и Сергей Михайлов, който е офицер от Центъра за информационна сигурност (ЦИС) към руската Федерална служба за сигурност.

Руският вестник „Комерсант“ публикува информация, че арестуваните са обвинени в държавна измяна. Разследват се връзките на ЦИС с частни компании и се проверяват сигнали, че служител на ЦИС е получавал пари от чуждестранна организация.

От 2013 г. отделът за разследване на компютърни инциденти към „Лаборатория Касперски“ сътрудничи с ФСС и МВР в анализа на киберпрестъпления.

Пресслужбата на „Лаборатория Касперски“ подчерта, че разследването няма връзка с компанията и „се води спрямо частно лице“. Компанията твърди, че арестът на Стоянов, който не е сред нейните топмениджъри, няма да повлияе върху дейността на фирмата и работата й с държавните органи.

Източник: БТА