Съзнание

Русия създаде нов космически микроробот

Специалисти от Роскосмос усвоиха експерименталното производство на действащи образци на микророботехническа ходеща платформа за работа в Космоса. Придвижването на робота е свързано с програмирана деформация на краката му. При нагряването им с електрически ток те се изправят, а при охлаждането им се сгъват навътре. Подвижната платформа с тегло 70 милиграма може да издържи 20 пъти по-тежък от нея товар и да пренесе 5 пъти по-тежък товар. Скоростта й на придвижване е около 14 милиметра в минута.

Прототип на микроробота може да работи при температура от минус 200 до плюс 200 градуса по Целзий при отсъствие на земна атмосфера. Освен това е устойчив към радиацията и въздействието на атомния кислород в открития Космос. В „Руски космически системи“ подобни устройства се разработват от 2008 година.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

„Цялата подвижна платформа е един-единствен многослоен детайл, чиято технология на производство напомня създаване на чип“ – заяви ръководителят на сектора по микромеханика в „Руски космически системи“ Игор Смирнов. Става въпрос за общ технологичен процес без сглобяване на отделни компоненти. Устройството е базирано на използване на два материала – силиций и полиимид.

За разлика от създаваните в света аналози, концепцията на руския микроробот на основата на разработената платформа е да се придвижва по неравни, стъпаловидни и наклонени терени.

Източник: БТА