Съзнание

Русия блокира достъпа до LinkedIn

Руският комуникационен регулатор обяви, че е изпратил уведомление до операторите да блокират социалната мрежа LinkedIn. Въз основа на влязлото в сила решение на съда социалната мрежа е вписана в регистъра на нарушителите на правата за защита на персоналните данни.

По-рано Московският градски съд призна за законно блокирането на LinkedIn за нарушаване на закона за локализация на персоналните данни на територията на Русия, според който обработката и съхраняването на личните данни на руснаците се допуска само на територията на Русия.

Кремъл определи блокирането на LinkedIn като законно, а руският президент Владимир Путин няма да се намесва в случая, каза неговият прессекретар Дмитрий Песков.

Песков не е разтревожен, че случаят може да предизвика опасения за цензура в Русия. „Няма такива безпокойства“, увери той.

Социалната мрежа LinkedIn е основана през декември 2002 година от американския бизнесмен Рид Хофман, който преди това е бил изпълнителен вицепрезидент на платежната система PayPal.

В социалната мрежа са регистрирани над 400 милиона потребители от 150 бизнес сектора. През юни 2016 година сайтът бе купен от компанията Microsоft за 26,6 милиарда долара.

БТА