Съзнание

Русия започва засилване на ядрената си мощ

Президентът на Русия Владимир Путин заповяда през 2017 г. да бъде засилена ударната ядрена мощ на федерацията с ракети, способни да преодолеят всеки противоракетен щит от рода на ПРО, която Вашингтон планира да разположи в Източна Европа, предават световните агенции.

Пред колегиум на руското министерство на отбраната Путин е настоял военните да фокусират усилия върху ключовите задачи. „Вместо да обедини усилия в борбата с международния тероризъм, НАТО обяви Русия за основна заплаха и продължава да увеличава военния си потенциал край нашите граници“, отбеляза руският президент. По негови думи предстои да бъде направено много за укрепването на армията.

В Европа са разположени над 200 модернизирани американски авиобомби с ядрен заряд. Те са в Белгия, Италия, Холандия, Германия и Турция, съобщи пред участниците в заседанието руският министър на отбраната Сергей Шойгу. „Това създава допълнителни трудности за Русия, на които не можем да не реагираме“, изтъкна той.

Страната поддържа в добро състояние своята ядрена триада – стратегическата авиация, междуконтиненталните балистични ракети и атомните подводници, въоръжени с ракети, увери Владимир Путин. Триадата „играе ключова роля в запазването на стратегическия паритет“, напомни той.

НП/ ТАСС