Новини

Русия окончателно забрани ЛГБТ. Пропагандата в социалните мрежи също

Руският президент Владимир Путин

подписа закон, напълно забраняващ пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения, смяна на пола и педофилия, съобщава ТАСС.

Въведени са изменения в Закона за информацията, информационните технологии и защита на информацията, както и в други документи.

Съгласно новия закон подобна пропаганда вече е напълно забранена в социалните мрежи, в медиите, филмите и рекламите.

Отделна разпоредба забранява

разпространението на такава информация сред непълнолетни, докато досега забраната се отнасяше само за материали за ЛГБТ общността.

Предвижда се да се създаде механизъм за отказ на достъп до информация, свързана с ЛГБТ, в платени сайтове за непълнолетни, като ще се изискват специални кодове или други действия за влизане в такива уебсайтове.

Руската федерална служба

за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации ще бъде упълномощена да вписва сайтове с пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения, педофилия и смяна на пола в регистъра на забранените ресурси, подлежащи на блокиране, както и да определя процедурата за наблюдение в интернет за откриване на такива сайтове.

Забранява се също

продажбата на стоки, включително вносни, съдържащи информация, чието разпространение води до административна или наказателна отговорност.

Наред с това друг закон, подписан от руския президент, изменя Кодекса за административните нарушения, за да въведе административна отговорност за пропагандиране на нетрадиционни сексуални отношения сред хора от всяка възраст, не само деца.

Законът влиза в сила от деня на обнародването му.

източник