България

Румен Радев положи клетва като президент на Република България

Новоизбраните президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание. Председателят на НС Цецка Цачева прочете от парламентарната трибуна решението на ЦИК, с което Румен Радев и Илияна Йотова са обявени за избрани като президент и вицепрезидент.

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“, гласи клетвата, положена от президентската двойка. След подписите си под клетвения лист Румен Радев и Илияна Йотова целунаха кръста, поставен върху Евангелието и взеха благословение от Негово светейшество патриарх Неофит.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

В пленарната зала прозвучаха националният химн и химнът на Обединена Европа. На 22 януари приключва мандатът на Росен Плевнелиев и новоизбраният президент Румен Радев ще поеме поста на специална церемония.

По време на речта на Румен Радев депутатите демонстрираха неуважение към институциите в държавата за пореден път. Те не спряха да говорят и смущават обстановката в залата видяха зрителите на националните телевизии.

НП