Новини

Революционна алхимия. Превърнаха водород в метал

От близо 100 години учени и изследователи мечтаят да превърнат водорода, който е най-лекият от всички елементи в метал. Днес човечеството вече става свидетел на огромно съвременно постижение на алхимията. Учени от Харвард най-сетне успяха да създадат малко количество от този най-рядък и изключително ценен материал на планетата. Това е първата по рода си проба на метален водород на Земята, така че, когато го погледнете, вие ще видите нещо, което никога не е съществувало преди“, обяснява един от откривателите проф. Айзък Силвера.

Натискът, оказан при произвеждането на металния водород е гигантски – повече, отколкото съществува в центъра на Земята. Според проф. Айзак Силвера „Това е Светият Граал на физиката под високо налягане“.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

Малкото парче може да се види само през двата диаманта, използвани за обработката на течния водород при изключително ниска температура. Предстои да се установи дали металът е стабилен при нормално налягане и температури. Учените смятат, че металният водород може да остане стабилен и при стайна температура.

„Когато премахнем налягането, водородът ще остане метален – точно както диамантът се формира от графит под огромно загряване и налягане“, допълва още Айзак Силвера.

Новосъздаденият елемент може да доведе до революция в технологията, позволявайки създаването на свръхбързи компютри, още по-ефективни коли и дори високоскоростни влакове, които буквално летят над земната повърхност.

Ползите могат да преминат и извън нашата планета, позволявайки на човечеството да повиши  в пъти капацитета за космически пътувания. Чрез него би могло да се създаде ракетно гориво, четири пъти по-мощно от най-мощното, с което разполагаме днес.

Independent