Новини

Разкриха мистерията на Бермудския триъгълник?

Учени предполагат, че най-накрая са успели да решат една от най-големите загадки на планетата: Какво се случва в района на загадъчния Бермудски триъгълник? Те твърдят, че виновник за всички мистерии са огромни облаци, определяни като „шестоъгълни“. Странната форма на образуване на облаци възпроизвежда ветрове от над 270 км в час, които могат да обръщат кораби и да водят до изчезването на самолети.

Експертите твърдят, че тези загадъчни шестоъгълни „празнини“ в облаците имат достатъчно мощност, за да причинят срив и в електронните системи на плавателните съдове и дори да свалят самолети. Бермудският триъгълник е масивен район с площ от 500 000 км в Северния Атлантически океан, наречен още „Дяволския триъгълник“.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

Смята се, че в триъгълника са изчезнали най-малко 70 самолета и стотици кораби. Противно на общоприетото схващане, Бермудският триъгълник не е модерен градски мит. В действителност, Христофор Колумб е бил един от първите хора, станали свидетели на мистериите около това място. Той записва в дневника си, че по време на плаването си там започват да стават неизправности в компаса, вижда огнено кълбо в океана и странни атмосферни явления. Много астронавти и пилоти от цял свят също свидетелстват за проблясъци от светлина, когато прелитат над района.

---

В предишни проучвания, експерти твърдяха, че сателитни измервания показват, че т.нар. радиационен пояс на Ван Алън, който представлява област от магнитосферата с високо съдържание на енергетични заредени частици, се намира по-близо до повърхността на земята, точно в района на Бермудския триъгълник. Учените предполагаха, че именно изменението в колана на Ван Алън и близостта му до тази област води до изчезването на кораби и самолети и мистериозните метеорологични явления.

През последните десетилетия изследователи се опитват да разгадаят чрез различни методи мистерията около това място. Какво може да предизвика стрелката на компас да се върти в различни посоки и да дава неверни показания? Защо радиосигналът изчезва? И днес се дава научно обяснение, което според тях обяснява всичко. Учените забелязват, че в облаците в целия Бермудски триъгълник има т.нар. кухини. Ветровете, образувани от тези „въздушни бомби“ са толкова мощни, че те са в състояние да създадат изключително силни вълни.

---

Метеорологът Ранди Сервъни обяснява явлението пред вестник Мирър: „Тези видове шестоъгълни облаци над океана всъщност са едни гигантски въздушни бомби. Те се формират от това, което се нарича микро избухване, сякаш се взривяват във въздуха, слизат надолу и се ударят в океана, предизвиквайки вълни, които могат да бъдат огромни по своя размер“.

Доктор Стив Милър, сателитен метеоролог към Щатския университет в Колорадо добавя, че не е типично да има облаци с прави ръбове, защото в по-голямата част от времето те са случайно разпределени.