26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Разкриха гробното ложе на Христос

Погребалната каменна плоча, в която много християни вярват, че е било положено тялото на Христос беше изложена на показ в нейния оригинален вид за първи път от векове. Това е първата такава работа на мястото, където според християните е погребан Христос от 1810г. Каменното ложе е част от погребалната камера, в гробницата на Исус. Тя се намира в църквата на Божи гроб, в Йерусалим. Оригиналната каменна повърхност на гробното ложе била облицована с мрамор, а с реставрацията е ангажиран огромен екип от експерти.

Гробното ложе на Христос е било обвито в мрамор поне от 1555 години насам

„Когато мраморното покритие беше отстранено останахме изненадани от размера на съдържащия се материал под него“, заяви Федрик Хибърт, археолог към дружеството на „Нешънъл Джиографик“.

Според християнските вярвания, след разпъването му от римляните преди повече от 2000 години, Христос е бил положен върху каменен гроб, изсечен във варовикова скала. Историята разказва, че Исус е възкръснал три дни след смъртта си. Когато Мария и няколко жени отиват на гроба, за да помажат тялото на Христос остават вцепенени. Божият син се е възнесъл при Отца само три дни след тленната си смърт.

---

„Предстои сериозен научен анализ, но в крайна сметка ще можем да видим истинското покритие на камъка, в който според християнските вярвания е бил положен Христос“, добавя още археологът.

Погребалното каменно ложе е обвито в структура, позната като „едикул“ – дума произлизаща от латинския термин „aedicule“, означаващ „малка къща“.  Това е  богато украсена конструкция с висящи маслени лампи, колони и огромни свещници. Тя се издига над мястото, където според християните, тялото на Христос било помазано, завито в кърпа и погребано преди възкресението. Със своите каменни стълбища, позлатени орнаменти и много тъмни помещения, църквата на Божи гроб се смята за един от най-свещените храмове за християнството.

През 2008 г. един спор между гръцки и арменски монаси прераства в сбиване. Сега, обаче спешната нужда от ремонт и реставрация в църквата е причина духовниците да оставят различията си настрана. Миналата година, израелската полиция за кратко затвори сградата до момента, в който властите излязоха със заключение, че храмът е безопасен.

---

В момента учени от Националния технически университет в Атина реставрират едикула и гробницата. Според главният научен ръководител на проекта, проф. Антониа Моропулу, най-критичният момент е възстановяването на едикула.

Последната реконструкция на църквата е била в началото на 19 век, след като е била опожарена. След това не е правен ремонт до 1927 г. , когато конструкцията и е била повредена при земетресение. И сега опасността от отлагане на реставрацията е била на дневен ред, заради липса на финансови средства, но с помощта на дарители проектът ще бъде завършен.

Очаква се ремонтът да струва близо 4 милиона долара и да приключи до следващата пролет. Сред дарителите са кралят на Йордания Абдула II, семейство Ертегюн, в лицето на Мика Ертегюн и Световният фонд за паметниците.

Църквата на Божи гроб е една от най-старите в света. Построена е през 325 г. от римския император Константин. Тази структура е разрушена през 1009 г. Отново е възстановена през 12-ти век от кръстоносците, които и придават сегашния облик.

---

Източник: Daily Mail