Новини

Отказва ли се Русия от Марс? Лунните бази отново на преден план пред учените

Руски учени смятат, че създаването на постоянни космическа бази на Марс се е оказало преждевременно и ще бъде много скъпо. Затова според тях е по-добре усилията да се съсредоточат върху строителството на бази на Луната. Според тях все пак Луната си остава най-перспективната планета за създаване на постоянна космическа база и в подготовката на по-нататъшното овладяване на космическото пространство.

Учените от конструкторското бюро „Лавочкин“, където се създават всички междупланетнитe и научни космически апарати на Русия твърдят, че в момента плановете за Марс изглеждат нереалистични, защото обезпечаването на безопасността на екипажите в станции на Червената планета са много по-сложни, в сравнение с формирането на подходящи условия на Луната.

Освен това участието на пилотирани експедиции до Марс ще представлява преждевременна загуба на ресурси от Русия.

Учените от „Лавочкин“ предлагат да се строят бази под повърхността на Луната или с помощта на 3D принтери непосредствено на лунната почва. Въвеждането в експлоатация на жилищните постройки и на лабораториите трябва да се извърши автоматично още преди пристигането на първата пилотирана експедиция.

Източник: БТА