Съзнание

Рекордно високи нива на радиация в АЕЦ Фукушима

В ядрената централа във Фукушима са открити рекордни равнища на радиация и дупка в метална част във вътрешността на обезопасителния изолатор на Втори реактор. Това съобщи компанията ТЕПКО, която е оператор на централата в Япония. В края на януари в изолатора беше изпратена малка камера и анализът на заснетите във вътрешността кадри са довели до заключение, че радиацията в част от изолатора може да достига 530 сиверта в час. Изложен на такава радиоактивност, човек би умрял почти веднага.

„Според допустимата грешка, нивото може да е по-ниско с около 30 процента, но и при това положение то остава високо“, заяви говорителят на ТЕПКО Тацуширо Ямагиши.

„Изключително високото равнище на радиация, измерено на определено място, ако измерването е точно, може да показва, че горивото е наблизо и не е покрито с вода“, каза за японската обществена телевизия NHK Хироши Мияно, професор в Университета Хосей, оглавяващ изследователска комисия за демонтиране на разрушената централа.
Наред с това е била открита дупка под формата на квадрат със страна един метър в метална платформа в изолатора, под резервоара, в който се намира ядрото на реактора.

Дупката може да е причинена от гориво, което се е разтопило и пробило резервоара, но засега това е само хипотеза, подчерта говорителят. В началото на седмицата ТЕПКО представи друг материал, заснет същия ден във Втори реактор, показващ за първи път възможно наличие на разтопено гориво. Наред с Първи и Трети, Втори реактор беше една от най-пострадалите мощности и източник на огромно радиоактивно излъчване, след като централата беше опустошена от земетресение и огромно цунами през март 2011 г.

Досегашните анализи не дават възможност да се локализира с точност предполагаемото разтопено гориво в тези три от общо шест реактора в централата.

БТА