Съзнание

Разпознават какъв човек сме само по повърхността на телефона ни

Храната, която човек е ял, лекарствата, които е вземал, козметиката, която е ползвал, са информации, с които може да се изработи профил на даден човек. Учени са успели да възпроизведат начина на живот на 39 участници в изследване, използвайки проби от повърхността на техните мобилни телефони. Ръководителя на това изследване е професорът във факултета по фармация в калифорнийския университет в Сан Диего e Питър Дорстайн.

Той обяснява, че анализирайки молекулите, оставени върху мобилния телефон, учените могат да определят дали той е на жена, която си боядисва косата, дали пие кафе, дали предпочита бира пред вино, дали се лекува заради депресия, носи слънчеви очилаи прекарва много време на открито. Този подход обаче все още не може да се използва в криминалистиката за идентификация със същата точност, както например пръстовите отпечатъци.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

За да се усъвършенства техниката, трябва да има повече молекули за сравнение в базите данни. Например тези в най-често използваните храни, текстилни влакна, стени, тапети, подови настилки и въобще всичко, което влиза в контакт с хората. Освен за изработване на профили на издирвани лица при разследвания, този метод може да се използва при контрол по сигурността на летища или при изследване на замърсяването на околната среда.

Бгнес