Новини

Сапфирената кралица и могъществото на Империята. Елизабет II 65 години на трона

Британската кралица Елизабет Втора поставя днес нов рекорд като първия британски монарх, достигнал до сапфирен юбилей – 65 години на трона. С това тя затвърждава позицията си на най-дълго управлявал жив суверен в света.

Днешният „сапфирен“ юбилей ще бъде отбелязан с 41 топовни салюта в парк в централната част на Лондон и от историческата крепост на брега на река Темза Тауър, съобщават агенциите.

София – хотел “Хемус”, зала “Преслав”

12 октомври 2024 г.

Как да управляваме успеха с НЛП похвати

Курс на Стойчо Керев

Заявете участие

Бъкингамският дворец информира, че най-дълго управлявалият монарх на Великобритания планира да прекара днешния ден далеч от светлините на прожекторите. Елизабет II ще е в имението си Сандрингъм Хаус в Норфък. Това е имота, където баща й Джордж Шести умира от рак на белия дроб на 56-годишна възраст на 6 февруари 1952 г.

Освен с топовните салюти, рекордната годишнина е отбелязана и със специална колекция монети – от сребърна 5-паундова монета до еднокилограмова златна монета с купюр от 1000 паунда, която ще се продава за сумата от 50 000 паунда. Кралските пощи пък отбелязват юбилея със специална марка на стойност 5 паунда в сапфиреносин цвят.

По повод на сапфирената годишнина бяха публикувани отново снимки на кралицата от 2014 г., на които носи сапфирени бижута, подарени й от нейния баща по повод сватбата й през 1947 г. На една от снимките тя е със сапфирено колие, изработено през 1850 г. То представлява 16 обли сапфира, обградени от диаманти.

Кралицата, която миналата година отбеляза 90-я си юбилей, се качва на престола през 1952 г. на възраст от 25 години след смъртта на баща си крал Джордж Шести.

През септември 2015 г. Елизабет Втора стана най-дълго управлявалият британски монарх. Тя подобри рекорда на своята пра-прабаба кралица Виктория. През октомври стана най-дълго управлявалият жив монарх, след като почина тайландският крал Пхумипхон Адунядет.

Британската кралица е отпразнувала досега три големи юбилея. Сребърният беше през 1977 г. на 25-та годишнина от управлението й и беше отбелязан с тържества и световна обиколка. Златният през 2002 г. по случай 50-та годишнина беше отбелязан с голям концерт в Бъкингамския дворец. През 2012 г. се навършиха 60 години от управлението й, или диамантен юбилей.

НП/по Ройтерс; Асошиейтед Прес