Новини

Путин: Проблемът с мигрантите ще се облекчи, когато стабилизираме Сирия

Политическото регулиране в Сирия и други близкоизточни страни, както и бързото връщане към нормалния живот, ще помогне за облекчаване на миграционната криза в Европа. Това заяви руският президент Владимир Путин след срещата си с унгарския премиер Виктор Орбан. Руският държавен глава отбеляза, че Москва и Будапеща са единни в мнението си, че проблемите на Сирия трябва да се решат по политически път.

„Имаме общ подход, който се заключава в това, че е необходимо обединение на усилията в борбата с международния тероризъм“, посочи той. Путин също така заяви, че по време на разговора си с Орбан подробно му е разказал за руската оценка за случващото се в Украйна и Близкия изток. Двамата лидери са се договорили да засилят съвместното сътрудничество между двете си страни в областта на ядрената енергетика и в частност по проекта за АЕЦ „Пакш“.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

---

По думите на Путин, Москва придава голямо значение на руското участие в проекта за електроцентралата, чиято стойност се изчислява на 12 млрд. евро. По отношение на руския газ към Унгария Путин посочи, че той може да бъде доставян по различни маршрути, включително и през Украйна, но само ако това бъде политически целесъобразно. Според държавния глава руският газ може да идва през „Северен поток-2“ или „Турски поток“.

---

„Възможни са и други варианти, ние не си поставяме никакви цели от политически характер по отношение на транзита през Украйна“, заяви той.

Русия е деполитизирана по въпроса с доставките на газ в Европа и не се обижда на България за това, че не е намерила „мъжество“ да се противопостави на решенията на Европейската комисия, заяви още Путин в Унгария.

---