Съзнание

Путин и Ердоган ще се срещнат на 10 март. Какви са очакванията преди ключовите разговори?

Руският президент Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Ердоган ще се срещнат на 10 март. Те ще обсъдят сътрудничеството между двете страни по въпроса със сирийското регулиране. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров на пресконференция.

“Ще говорим за най-различни направления на нашето сътрудничество – търговия, икономика, инвестиции, общи инфраструктурни проекти и други, включително и външнополитическото ни сътрудничество, преди всичко по съдействието за регулирането на сирийската криза чрез осъществяването на нашите съвместни инициативи“, каза той. „Готови сме да развиваме такова взаимодействие и по двустранни, и по многостранни канали“.

В края на миналия месец стана ясно, че Путин и Ердоган ще обсъдят на преговорите в Москва и  закупуването на руски въоръжения, включително на зенитните ракетни системи С-400.

Това разкри турският президентски съветник Илнур Чевик в интервю за телевизия Русия 24. Той подчерта, че закупуването на С-400 не би трябвало да води до проблеми на Турция с НАТО, защото „много страни от алианса също използват руско оръжие и отбранителни системи“.

Бгнес