Новини

Публикуваха класацията на най-добрите университети в света. Къде сме ние?

Масачузетският технологичен институт за седми пореден път оглави рейтинга на най-добрите университети в света в класацията на британската компания Quacquarelli Symonds.

В нея са включени почти хиляда най-дори световни висши учебни заведения. Quacquarelli Symonds публикува този рейтинг от 2004 г., като оценява вузовете по шест критерия.

Сред тях са академичната репутация, съотношението между преподавателския състав и броя на студентите, индекса на цитиране, репутацията сред работодателите, делът на чуждестранните студенти и делът на чуждестранните преподаватели.

Масачузетският технологичен институт е коронясан за седми пореден път, счупвайки рекорда на Харвардския университет. Следващите три вуза също са американски – Станфордският университет (2), споменатия вече Харвардски университет (3) и Калифорнийският технологичен институт (4).

Следват двата прочути британски университета – Оксфорд (5) и Кеймбридж (6), които тази година разменят местата си.

Единственият друг от топ 10, който не е американски или британски, е Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих, който е 7-и, изкачвайки се с три места в класацията.

Останалите три в десетката са лондонският Imperial college, Чикагският университет (САЩ) и лондонският University college.

Най-високо в класацията от азиатските вузове е Националният университет на Сингапур (11). За първи път от 2006 г. в топ 20 влиза китайският Университет Цинхуа, скочил от 25-о на 17-о място.

От руските университети в първата стотица влиза московският „Ломоносов“ – на 90-о място, подобрявайки рейтинга си с 5 места.

Санктпетербургският университет е 235-и в класацията, следван близо от Новосибириския и Томския.

От българските вузове единствен сред първите 1000 е Софийският университет „Св. Климент Охридски“, който дели местата от 800 до 1000 в обща група от 200 вуза от най-различни страни.

quizshow.online