Съзнание

Протестите в Румъния не стихват

Многохилядните протести в Румъния не стихват. Около 200 000 недоволни от правителствената политика шестват и днес по улиците на редица градове в страната. Демонстрациите се определят като най-масовите от падането на комунизма насам.

В провинцията също се стачкува. 6000 души протестират в град Тимишоара, в централния град Брашов се събраха около 2500 души, а в други градове също са има по около 1000 души.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

Правителството вече прие промените, без да са включени предварително в дневния ред и без да се обсъждат от парламента. Една от основните промени е, че за злоупотреба със служебно положение ще се смятат само случаите, в които щетата е по-голяма от 44 000 евро.

---

С последните действия на управляващите Румъния е изправена пред правителствена криза. Европейският съюз изрази притеснението си от последните събития и призова Букурещ да не отстъпва от борбата с корупцията.

Това е една от най-масовите демонстрации в Румъния от 1989 г. насам. Репортери от мястото съобщават, че хората носят плакати „Долу комунистическото правителство“.

БТА