26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Съзнание

Протестите в Румъния не стихват. Хиляди излязоха на улицата

Около 40 000 румънци протестираха в неделя в Букурещ и други градове срещу противоречивите укази за помилване на корумпирани политици и за декриминализиране на други нарушения. Най-голяма бе демонстрацията в Букурещ с 20-хилядно участие. Множеството развяваше националния флаг и скандираше „Румънийо, събуди се!“, „Долу крадците!“ и други лозунги.

Големи демонстрации се проведоха и в градовете Клуж, Сибиу и Яш. По улиците на Клуж излязоха 10 000 жители. По-рано този месец премиерът социалдемократ Сорин Гриндяну издаде два указа за освобождаване на затворници с присъди до 5 години за ненасилствени престъпления. Това означава, че ще излязат на свобода около 2500 души, включително няколко бивши висши държавни служители и магистрати, които са зад решетките заради корупция.

Премиерът иска да реализира указите, заобикаляйки парламента. Указите на премиера бяха остро критикувани от висши представители на правосъдието, както и от президента Йоханес Клаус.

В годишния си доклад за 2015 година Еврокомисията предупреди Румъния да не допуска „помилване на лица с присъди за корупция“.

АФП