Новини

Проектът Асгардия заселва човечеството в Космоса. Кои са поканените?

Човечеството умело върви към създаването на първата държава в Космоса. Нейното име ще бъде „Асгардия“ (от митичния град, населяван от скандинавските богове). Началото идва с предложението на група учени и правни експерти. Тяхната идея е създаването на първата „национална държава в Космоса“. Първоначалният план е Асгардия да се състои от един сателит, който трябва да бъде изстрелян в орбитата следващата година, но обитателите му ще живеят на Земята.

Според учените създаването на една такава държава би довело до мир, свободен достъп до космическите технологии и защита на жителите на Земята. Според инициаторите на проекта „Асгардия“ в последствие ще стане член на ООН и ще има свои флаг и химн, избрани след конкурс. Асгардия ще предлага несависима платформа, освободена от традиционните закони в земните държави. Тя ще се превърне в „ничия земя“.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

„Жителите на новата държава физически ще живеят на Земята – едновременно граждани на своята страна и на Асгардия. Когато броят на тези жители надхвърли 100 000, ще можем да кандидатстваме официално за членство в ООН“, заявява Игор Ашурбейли, един от основателите на проекта.

---

Засега всеки човек на Земята може да стане гражданин на Асгардия. Изисква се единствено попълването на кратък регистрационен формуляр. Регистрираните желаещи вече са над 360 000 души. Този проект започва да провокира един дълго отлаган дебат зажеланието на човечеството да завладее Космоса. В момента Договорът за открития Космос постановява, че изпратените в орбита тела са собственост на страната, която ги е изстреляла. Асгардия обаче ще представлява прецедент, тъй като отговорността за нея ще се поделя между цялата й космическа нация.

„Бъдещите „граждани“ на Асгардия ще бъдат проверявани, преди одобрение и ще получат паспорти“, казва Лена де Уини,  член на екипа на проекта, който е работил за Европейската космическа агенция в продължение на 15 години. „В действителност е трудно да възприемеш идеята за това да си гражданин на нещо, на което на не можеш дори да стъпиш. Но аз съм от Норвегия, а сега живея в Париж. Няма нищо неестествено в това да си жител на страна, в която не пребиваваш и не посещаваш“, допълва още Уини

„Проектът цели създаването на нова рамка за собствеността и държавност в пространство, които ще се адаптират към настоящите космически закони, уреждащи отговорността, частната собственост и предприятието, така че те са подходящи за целта в новата ера на космическите изследвания,“ се казва в изявление на основателите на Асгардия.

Интернет страницата на праекта: https://asgardia.space

Източник: BBC