Новини

Проф. Бойко Рангелов: Земетресението в Италия е аналогично с пернишкото

Италианската гражданска защита обяви, че жертвите са достигнали 159 души. Трусът беше усетен почти в цялата страна и столицата Рим. Земетресението от ранните часове на 24 август в Централна Италия с магнитуд 6.2 предизвика тежки разрушения, човешки жертви и ранени. То се случи в известна и силно активна земетръсна зона, разположена в централните Апенини. Въпреки малката си дълбочина е усетено на разстояния, превишаващи 200 км. В епицентралната зона, интензитетът достига 7 степен по Европейската макросеизмична скала, което се потвърждана от наблюдаваните разрушения. Каква е причината земетресението да се случи точно сега и точно на това място? Анализът е на проф. Бойко Рангелов от Минно-геоложкия университет в София.

---

Причини за разрушенията и многото човешки жертви:

  • Малка дълбочина – 4-5 километра под повърхността на Земята;
  • Времето е нощем, когато цялото население е по домовете си и спи;
  • Наличието на стар (в много случаи исторически) сграден фонд, който е строен без противоземетръсни мерки;
  • Най-пострадали са селищата Нурсия и Аматрис и най-вероятно е с това име да бъде кръстено  това земетресение – практика в сеизмологията е да се дава името или на най-пострадалите селища, или на най-близкия по-голям град.

Земетресението става в област, отлично известна на специалистите като една от най-земетръсноактивните в Италия – Това е отбелязано на Фигура 1.

---

 

Основната причина за силната земетръсна активност в Центалните Апенини е колизията (сблъсъка) на Апулийската субплоча с Апенините. Тази колизия започва преди около 25 млн.години и продължава и до днес. Важно е да се отбележи, че геодиномичната обстановка, в която се развива земетръсния процес следва билото на Апенините. Това се диктува от условията на разтягане, в които се намира сеизмоактивната зона. Това се вижда от Фигура 2.   Геодинамичните условия са напълно аналогични на тези, в които стана Пернишкото земетресение от 22 май 2012 г.

Какво могат да очакват жителите на засегнатите райони?

Продължаваща засилена афтършокова активност – поне още няколко месеца (до година) .

Темпото и силата на следтрусовете, ще намаляват във времето.

Трусове, по-силни от главното земетръсно събитие (с магнитуд 6.2) не би трябвало да се очакват.

По време на нашите изследвания през 2015 година, ние взехме под внимание въздействието на тази сеизмична зона върху сеизмичната и цунами опасност за град Венеция.

---

 

Най-силните и скорошни  земетресения в този регион са:

Умбрия-Марке – М6.1, 1997 г.

ЛаКуила – М6.3, 2009 г.  Фигура 3

 

---