Съзнание

Президентът на Колумбия взе Нобеловата награда за мир

Нобеловата награда за мир беше връчена официално на президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос в норвежката столица Осло. На събитието, което по традиция се състои в сградата на кметство, присъстваха също така и норвежкото кралско семейство, както и политическото ръководство на страната.

В речта си Сантос цитира част от любимите си песни на Дилън: „Колко още смърти са нужни преди той да разбере, че твърде много хора са умрели. Отговорът, приятели мои, се носи с вятъра.“ Сантос заяви още, че Колумбия е получила вдъхновение за постигането на мир от други страни като Южна Африка и Северна Ирландия.

“Има само един лауреат на наградата – президентът Сантос, но с нея бихме искали да отдадем почит на целия колумбийски народ. Народ, който въпреки многобройните трудности и множеството несправедливости, не загуби надеждата за мир“, каза в реч заместник-председателят на Нобеловия комитет Берит Райс-Андерсон.

В своята реч тя посочи и приноса на Въоръжените революционни сили на Колумбия (ФАРК) за процеса на прекратяване на конфликта. Наградата за мир, за разлика от останалите отличия, се връчва в норвежката столица Осло, а не в Стокхолм.

BBC/ Бгнес/ стани наш Патрон https://www.patreon.com/novotopoznanie