Новини

Предупреждение от НАСА за големи промени в климата

Земята улавя близо два пъти повече

топлина, отколкото през 2005 г. според ново изследване, определено като „безпрецедентно“ увеличение на фона на климатичната криза, пише „Гардиън“.

Учени от НАСА, американската космическа агенция, и Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA), съобщиха в ново проучване, че

„енергийният дисбаланс на Земята приблизително се е удвоил“ от 2005 г. до 2019 г. Увеличението е определено като „тревожно“.

„Енергиен дисбаланс“ се отнася до разликата между това колко от „лъчистата енергия“ на Слънцето се абсорбира от земната атмосфера и повърхността, в сравнение с това колко „топлинно инфрачервено лъчение“ отскача обратно в космоса.

„Положителният енергиен дисбаланс означава, че системата на Земята набира енергия, причинявайки затопляне на планетата“, посочват от НАСА в изявление за това проучване.

Учените са установили,

че има енергиен дисбаланс чрез сравняване на данни от сателитни сензори, които проследяват колко енергия влиза и излиза от системата на Земята, както и данни от океански шамандури.

Тази система за събиране на данни, която се простира по целия свят, позволява „точна оценка на скоростта, с която световните океани се нагряват“.

Тъй като около 90% от излишната енергия от дисбаланс се влива в океана, данните на сателитните сензори трябва да съответстват на температурните промени в океаните.

Двата много независими начина за разглеждане на промените в енергийния дисбаланс на Земята са в наистина, наистина добро съответствие и двата показват тази много голяма тенденция, която ни дава много увереност, че това, което виждаме, е истински феномен, а не само инструментален артефакт“. Норман Льоб, водещ автор на изследването и изследовател от НАСА.

„Тенденциите, които открихме, са доста тревожни в известен смисъл“, подчертава той.

Увеличаването на емисиите

на парникови газове задържа топлина в земната атмосфера, улавяйки лъчение, което иначе би се преместило в космоса.

Това затопляне стимулира други промени, включително топене на лед и сняг. Увеличаването на водните пари и промените в облаците могат допълнително да изострят това затопляне, обясняват от НАСА.

Проучването е установило, че това удвояване е резултат отчасти от увеличаване на парниковите газове и водните пари, както и намаляването на облаците и леда.

Изследователите също така изтъкват,

че „естествено случваща се“ промяна в Тихия океан от хладна фаза към топла вероятно е имала значителна роля за засилване на този енергиен дисбаланс.

„Това вероятно е комбинация от антропогенно ускоряване и вътрешна променливост“, пояснява Льоб и допълва: „А през този период и двете причиняват затопляне, което води до доста голяма промяна в енергийния дисбаланс на Земята. Мащабът на увеличението е безпрецедентен.“

Льоб обаче отбеляза, че това изследване дава само бегъл поглед във връзка с дългосрочните климатични промени.

Според НАСА „не е възможно да се прогнозира с каквато и да е сигурност как биха могли да изглеждат следващите десетилетия за баланса на енергийния бюджет на Земята“.

Изследването е установило, че освен ако скоростта на усвояване на топлина не се забави, трябва да се очакват по-големи промени в климата.