Новини

Молитва за Италия. Страната е в хаос.


Италия е в шок.  Други новини във вестниците и в каналите почти няма. Сеизмолозите са заключили, че в момента в цяла Италия няма безопасни зони и са възможни нови трусове. Геолози и експерти казват, че ако сградате са построени в съответствие с правилата, щетите щяха да много по-малко. Сега, те оценяват, че около 60% от жилищния фонд в Италия е в риск от пълно унищожение, ако земетресение като това удари отново.

---

Например, в Аматриче се срина училище, което е в експлоатация от 2012 г. и изградено като се отчита сеизмичната опасност. Сградата трябваше да издържи на труса, но рухна като къща от карти. Представител на училищния комитет заяви пред италианските медии, че случаят завинаги ще остане символ на безсрамие. Властите ще разследватт новото строителство обеща правителството.

---

Според пресата „Червеният кръст“ е закъснял във времето да разпространи инструкции за това как да се държат хората в случай на земетресение.

Президентът благодари на социалните и медицински работници включително и на хилядите доброволци. Благодарности получиха също донори, които веднага се наредиха да дарят кръв за пострадалите, което е особено необходимо в такава извънредна ситуация.
Трагедията също изненада и европейците от човешка гледна точка. Сближаването и солидарността на обикновените хора и как много хора дойдоха с голи ръце да ровят прах, кал и отломките в търсене на живи и мъртви докато по това време земята продължава да се тресе. Около пет и половина хиляди са участниците в спасяването на пострадалите. Доброволци заедно с професионални спасители са заедно в битката за живот. Репортерите бяха шокирани до сълзи от дълбоката смелост на стотици хора – италианци и имигранти, които излязоха от техните убежища в региона и попаднаха също в беда, която противоречи на инстинкта за самосъхранение. За да стане възможно едно – да спасят живота на оцелелите.

---

„Истинските човешки ценности са все още живи!“ възкликна репортер на терен и репликата обиколи света. Чрез социалните мрежи стартира кампания за набиране на средства в помощ на пострадалите #prayforitaly – Молете се за Италия.

Парамедици извеждат спасени хора.

Има и някои неприятни моменти. Под заглавията „Чакалите вече работят“, „Чакалите точни както винаги,“ се говори за случаи на грабежи. Трима души са били задържани от полицията. Срещу крадците и мародерите са изпратени многобройни полицейски части не само от Рим, но и от съседни региони Марке, Умбрия, Абруцо. И чакалите е по-добре да бъдат спрени от полицията, а не от жителите на разрушените градове, които сега са в такова състояние, че са готови да стигнат до линч.

За туристи в медиите пише, че са изчезнали веднага след като започна бедствието. Въпреки, че може и да се събрали в една обща маса с местните жители. В централната част на Италия, включително Рим сега е хаос влакове закъсняват нередовни са и автобусните линии. Страната се опитва да се възстанови от бедствието и за това е необходима цялата воля на нацията.