26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Могъщото руско оръжие – разпространение на фалшиви истории?

Хибридна война или истина? Преценете сами.*
Статия в американския вестник New York Times
Автор: Nеil Mac FARQUHAR

Енергичен национален дебат е в ход в Швеция за това дали страната трябва да сключи военно партньорство с НАТО. В Стокхолм изведнъж възникна обезпокоителен проблем – потоп от изкривена и невярна информация в социалните медии, объркваща обществените възприятия по въпроса.

“Ако Швеция, която не е член на НАТО, подпише сделката, Алиансът ще се запаси с тайни ядрени оръжия на шведска територия; НАТО може да атакува Русия от Швеция без одобрението на правителството; войници на НАТО, с имунитет срещу съдебно преследване, може да изнасилват шведски жени, без страх от наказателни такси.” Всички тези информации започнаха да вървят от уста на уста сред шведското общество.

Когато министърът на отбраната, Петер Хултвист, пътувал из страната, многократно започнал да се сблъсква с хора, които задавали въпроси относно достоверността на информациите. „Хората не са свикнали на подобно нещо и те се изплашиха, питаха на какво може да се вярва и на какво не?“, казва Маринет Радебо, говорител на министъра.
Както често се случва в такива случаи, шведските власти не са били в състояние да формулират източникът на фалшивите информации. Много анализатори и експерти от американски и европейски разузнавателни служби подозират Русия като основен виновник по темата.

Швеция

Те отбелязват, че предотвратяването на евентуално разширяване на НАТО е централен елемент във външната политика на президента Владимир Путин, който нахлу в Грузия през 2008 г. точно, за да предотврати това.

В Крим, Източна Украйна и сега Сирия, Путин парадираше с модернизирана и все по-мощна военна техника. Но той не разполага с икономическата и военна мощ открито да се противопостави на НАТО, Европейския съюз или САЩ. Вместо това, той инвестира сериозно изкуствено създадени информации, с помощта на различни средства, които да сеят съмнение и разделение. Целта е да се отслаби сближаването между страните-членки и да се създаде раздор в тяхната вътрешна политика.

“Москва гледа на световните дела като система от специални операции и много искрено вярва, че самата тя обект на западните специални операции“, казва украинецът Глеб Павловски, съветник на шефа на администрацията на руския президент до 2011г.
“Сигурен съм, че има много центрове, някои свързани с държавата, които са замесени в изобретяването на тези видове фалшиви истории”, допълва още той.

Борис Немцов

Захранването с фалшиви истории не е нещо ново. Съветския съюз, посвети значителни ресурси за това по време на идеологическите битки през Студената война. Сега, обаче, дезинформацията се разглежда като важен аспект от руската военна доктрина и тя се насочва към политическите дебати в целевите страни с много по-голяма сложност и обем, отколкото в миналото. Потокът от подвеждащи и неточни истории е толкова силен, че НАТО и Европейския съюз са създали специални служби, които да идентифицират и опровергават информациите, особено такива, произтичащи от Русия.

“Русия използва двата подхода в цялостно нападение”, казва Вилхелм Унге, говорител на шведската служба за сигурност. “Имам предвид всичко от троловете в Интернет, през пропагандата и дезинформацията, разпространявана от телевизия Russia Today и медийната интернет група Спутник”, казва още той.

Основната цел на руската дезинформация е да подкопае официалната версия на събитията, дори самата идея, че съществува истинска версия, твърдят експерти. Москва категорично отрича използването на фалшиви информации за влияние върху западното обществено мнение.

“Създава се впечатление, че много западни страни всеки ден обвиняват Русия, че заплашва някого”, заявява Мария Захарова, говорител на Министерството на външните работи на Русия.

“Моделът винаги е един и същ. Информациите идват от руски държавни медийни сайтове или сайтове, свързани по някакъв начин с Кремъл“, казва Андерс Линдберг, шведски журналист и адвокат.“Тогава фалшив документ се превръща в източник на история, която се разпределя към крайно леви или крайно десни уебсайтове. И хората, които разчитат на тези сайтове за новини, започват да разпространяват информациите. Никой не може да каже откъде идват те”, казва още Линдберг.
“Въпреки че темите могат да варират, целта е една и съща. Това, в което руснаците са добри, е изграждането на разкази, не факти. Основният мотив е: “ Не се доверявайте на никого. „, твърди шведският журналист.

Не всички руски усилия за дезинформация успяват. Новинарските сайтове на Спутник в различни скандинавски държави не успяха да привлекат достатъчно читатели и бяха затворени след по-малко от една година. И Russia Today, и Спутник се представят като независими алтернативни медии.

“И двете медии представят Запада като мрачен, разделен, брутален, упадъчен, залят с насилие и мигранти свят. Те искат да се създаде представа за Европа като за континент, който се руши,“ казва Петер Хултвист, министър на отбраната в Швеция.

---

Russia Today често изглежда обсебена от Съединените щати, изобразявайки живота там като в ада. Например при отразяването на Националната конвенция на демократите, прескача изказванията и се фокусира върху демонстрациите. Медията защитава републиканският кандидат Доналд Тръмп, като го представя за аутсайдер, оклеветен от останалите медии.

Маргарита Симонян, главен редактор на Russia Today казва, че телевизията е определяна като заплаха, защото предлага различен разказ от англо-американските медии. “RT иска да осигури гледна точка, която иначе липсва в традиционните медии”, добавя още тя.

---

Какъвто и и да е начинът или посланието, Русия ясно иска да спечели всяка информационна война, стана ясно наскоро от изявления по темата от Димитрий Кисельов, директор на компанията, която управлява “Спутник”.

“Ерата на неутралната журналистика свърши. Ако ние правим пропаганда, то това, което правите вие също е пропаганда“, казва Кисельов, насочвайки своето послание към западните журналисти.

“Днес струва много по-скъпо да се убие вражески войник, отколкото по време на Втората световна война или Първата световна война. Затова, ако може да се убеди един човек в нещо, не е нужно той да бъде убиван.”, споделя още Кисельов.

(бел.ред.) със съкращения

* Понятието хибридна война се използва толкова често днес, че дори само едно изречение може да бъде определено като хибридна война. Ако в следващи публикации видите предупреждението -“ Хибридна война или истина? Преценете сами“, ще разчитаме на вашите лични знания, опит и находчивост да се ориентирате в разглежданата тема.