Хипотези

Потенциалната заплаха за Земята има едно име

Астероидите не са просто блуждаещи космически скали, а потенциална заплаха за Земята. Но какво ще стане, ако Земята вече има собствена вградена защита срещу тях?

Скорошни изследвания, публикувани на arXiv, представят необичайна теория: гравитационните сили на Земята може да служат като неин таен щит срещу астероиди.

Нашата планета използва

мощни гравитационни взаимодействия с други небесни тела, за да разбива астероиди, които се приближават до нея.

Тези сили са подобни на тези, които обясняват приливите и отливите на Земята, причинени от Луната.

Те могат да бъдат толкова интензивни, че обектите да претърпят деформация.
Наблюденията на фрагменти от кометата Шумейкър-Леви 9 след сблъсъка й с Юпитер през 1994 г. предоставиха първото потвърждение на това явление.

От десетилетия

обаче астрономите търсят доказателства, че Земята или други планети могат да имат подобен ефект върху астероидите и кометите.

Планетарният учен Микаел Грануик от Шведския технологичен университет „Лулео“ ръководи изследването, което се доближи до разрешаването на горния феномен.

Неговото откритие предоставя убедителни доказателства, че гравитационните сили на нашата планета не са просто абстрактна концепция, а фактор, способен да разбие астероидите на малки парчета.

Въз основа на моделиране

на траектории на астероиди, Грануик и колегата му Кевин Уолш от Югозападния изследователски институт на Малмьо, установяват, че малките фрагменти от астероиди, също могат да представляват заплаха за живота на планетата.

Те също могат да увеличат вероятността от локални сблъсъци като тези, които се случиха в Тунгуска и Челябинск.

Грануик уверява, че астероидите с диаметър по-малък от 1 км не са критична заплаха, но увеличават вероятността от инциденти.