Съзнание

Папа Франциск празнува юбилей

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск навършва днес 80 години. Франциск (до избирането си Хорхе Марио Берголио) е римският папа от 13 март 2013 година. Роден е в Буенос Айрес на 17 декември 1936 г., в семейството на италиански емигрант, железопътен работник. Той се счита за първият глава на Църквата от Новия свят и първият папа от 1200 години с не-европейски корени (след сириеца Григорий III, управлявал между 731-741). Освен това е и първият папа йезуит.

Франциск се радва на силно одобрение сред християните, но е и също толкова критикуван заради някои свои по-нетипични за католицизма виждания. Той е първият папа, който покани транссексуален във Ватикана и отказва да съди хомосексуалните. Оказва се склонен и да дава достъп до причестяването за някои разведени хора, сключили повторно граждански брак. Неслучайно радикалните консерватори показват неодобрение и в свещеническите среди се говори дори за „гражданска война“ в Църквата. В същото време Франциск остава верен на традицията да не се ръкополагат женени свещеници или жени и е твърдо против абортите.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

Неведнъж е наричан и „папата на журналистите“ заради своята отзивчивост към медиите. Неговата програма се състои основно от религиозни церемонии, аудиенции и срещи с вярващи. Настоящият папа е направил 17 визити в чужбина за близо четири години, а за 2017 г. предвижда поклонение във Фатима (Португалия), посещение в Индия и Бангладеш и още едно в Африка.
Източник: БГНЕС