Съзнание

Полша е обхваната от протести. Журналисти защитават правото си да питат

Поляците отново излязоха по улиците за трети пореден ден, за да да протестират срещу плановете на правителството да ограничи достъпа на журналисти до парламента. Това доведе до най-голямата политическа безизходица в страната откакто партия „Право и справедливост“ е на власт.

Късно в петък хиляди жители на Варшава, мобилизирани от гражданско движение „Комитет за защита на демокрацията“, се включиха в антиправителствен протест пред парламента и скандираха „Свободни медии“. Протестът беше реакция на случка в парламента, при която опозиционни депутати блокираха трибуната на Сейма като протест срещу новите правила за журналистите.

В събота лидерът на „Право и справедливост“ Ярослав Качински нареди председателят на Сената да се срещне с представители на медиите. Но резултатът бе насрочване на нова среща за понеделник, за обсъждане на конкретни предложения.

Полският премиер Беата Шидло каза, че някои политици са забравили „да показват уважение към другите хора“ и „действат безотговорно“. Президентът Анджей Дуда, издигнат от „Право и справедливост“, предложи да бъде посредник в спора и в неделя се срещан с представители на опозицията.

Фокус /Warsaw Voice