Новини

Подземният Райх. Атлантическият вал и специалните проекти

Третият райх оставя в историята сериозна следа

Мащабът на строителните работи поразяват въобръжението. Една теория гласи, че извънзмени са се приземили принудително през 1936 година в Германия.

Нацистите са открили тези посетители и са влезли в съглашение с тях. В замяна на доброто отношение извънземния екипаж разкрива свръхтехнологии на окултно настроения водач на арийската нация.

Хитлер поставя задачата

бързо да се пренесат под земята всички предприятия на германската промишленост, снабдяващи армията с техника, в подземен обект с площ 100 000 кв. м.

През 1944 г., под планината Хоубирг в Нюрнберг, започнало изграждането на един от най-големите подземни заводи за евакуиране на самолетни двигатели на компанията BMW. Кодовото име на обекта е „Доггер“.

Той не бил завършен, но мащабността му смайва

Вентилационната система на помещенията можела да работи автономно 5-6 месеца без външно захранване. След капитулацията на Германия.

Всички входове към съоръжението били запечатани. По време на строителството му са загинали между 8 и 10 хиляди затворници от концентрационните лагери

Друг обект трябвало да обезпечи нуждите на Райха от ултра-съвременните самолети Messerschmitt Me.262 – първите реактивни изтребители в света. При построяването му са загинали над 18 хиляди души.

Подземен ракетен център

Ракетата А-4, по-известна като V-2, е едно от оръжията, за чието използване Хитлер и Третия райх залагат живота на цялата нация.

След капитулацията на нацистка Германия истината за технологичния пробив на германските учени била скривана заради готовността на германските учени за производство на ядрени оръжия.

Главна роля за унищожаването на един от враговете на Германия – Великобритания, трябвало да изиграе уникална балистична ракета, достигаща до Лондон за 6 минути.

Секретният ракетен център в Пенемюнде

бил само за изпитване на ракетна техника. След унищожаването му немските военни започнали да проектират завод за производство на ракети.

Заводът трябвало да издържа на бомбардировки с произволна продължителност и интензивност.

Заводът „Мителверк“ в Тюрингия бил най-големият и най-сложният проект за подземно строителство. Проектната му мощност била 30 ракети ФАУ-2 в денонощие.

Работната ръка за построяването на завода била осигурявана от специално създадения за целта концентрационен лагер „Дора“.

Бетон и вода

На френското крайбрежие възниква един от най-известните обекти на Третия райх ─ базата за подводници в пристанищния град Сен Назер.

Тя била с 300 метра дължина, 130 метра ширина и 18 метра височина. С 14 дока за подводници.

Там железобетон с различна дебелина се редува със стоманени греди и въздушни „джобове“. При бомбардировка и попадение на авиобомби, те „гасят“ енергията от взрива.

Атлантическият вал и подземните градове

„Атлантческият вал“ е най-мащабният строителен проект в историята на Райха. Това е непрекъсната мрежа от дълговременни брегови укрепления, оборудвани с артилерийски батареи и друго тежко въоръжение, включително зенитно, за отразяване на всяка вражеска атака, с подземни хранилища и складове.

Обектът поразява със своя размах. Сега, 75 години по-късно, повечето от бетонните бункери и помещенията в комплекса са в прекрасно състояние.

В него може да се настани удобно цял гарнизон

3300 войници с оръжието, боеприпасите и оборудването, необходими за отразяване на масирана атака от морето.

100 000 кубически метра железобетон, 900 помещения с различна площ, оборудвани с тунели с километри кабели за връзка и автономни системи за поддържане на живота.

Изследователската група е намерила около 500 различни обекти само по бреговата линия на Европа.

Това са 20% от вероятния брой на изградените обекти. Изучаването на останалите секретни бункери и търсенето на подземни градове може да отнеме още 50 години.

НП/2023