Видео

Планета-измамник се скита на 100 светлинни години от Земята

Нашата галактика може би е дом на милиарди скитащи се светове. Мистериозен небесен обект, забелязан реещ се в пространството самостоятелно, се оказва неразрешима задача за астрономите. Самотният обект, наречен CFBDSIR J214947.2-040308.9, за първи път е открит през 2012 г.

Първоначално е бил идентифициран като планета-измамник – обект, който обикаля около галактика, а не около звезда. Но сега нови изследвания сочат, че този обект може и да не е планета и може да се окаже, че е дори още по-голям „измамник”, отколкото се е смятало преди.

Особеният обект в действителност може да се окаже кафяво джудже, хибрид, който е твърде малък, за да бъде звезда, но твърде голям, за да бъде една гигантска планета.

Интересът на учените идва от там, че той се намира в близост до нашата слънчева система, на малко повече от 100 светлинни години. Когато обектът е открит през 2012 г., изследователи от университета „Гренобъл Алпи” във Франция сметнали, че са открили планета-измамник въз основа на наблюдаваното й тегло, което е приблизително от четири до седем пъти по-голямо от това на Юпитер.

Тогава екипът предположил, че обектът може да бъде част от движещата се група AB Дорадус – група от планетарни обекти, които обикалят около нашата галактика заедно. Според учените, ако обектът е бил член на AB Дорадус, то той трябва да е на възраст между 50-120 милиона години.

Новите наблюдения, направени през последните няколко години с помощта телескопа на НАСА Spitzer Space, хвърлят различна светлина върху планетата.

„Ние вече отхвърлихме първоначалната си хипотеза, че CFBDSIR 2149-0403 е член на движещата се група AB Дорадус“, твърди д-р Филип Делорм от университета „Гренобъл Алпи”. Новите анализи показват, че обектът трябва да има ниска гравитация или необичайно високо съдържание на метал.

Тези фактори са довели до заключението, че обектът може да бъде кафяво джудже, а не измамна звезда. Кафявите джуджета са хибриди, които са по-малки от звезди, но по-големи от гигантски планети.

„CFBDSIR 2149-0403 е атипично субджудже, което или е свободно плаваща планета или рядко високо метализирано кафяво джудже. Или комбинация от двете“, казва д-р Делорм.

Измамните планети са обекти, които обикалят около самата галактика, а не около някоя звезда. Те се наричат още междузвездни планети, планети номади, свободно плаващи планети, планети сираци и скитащи се планети.

Обектите са били изхвърлени от планетарната система, в която те са родени или никога не са били свързани с една звезда.

https://www.youtube.com/watch?v=gUGMqXstzS0

НП©/ Daily Mail