26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Деветата планета може да унищожи Слънчевата система

Възможно ли е деветата планета да унищожи Слънчевата система? Според физикът Димитри Верас от Университета Уоруик това това е напълно реалистично да се случи в бъдеще. Неговите научни изчисления показват, че ако Планетата 9 съществува, може да разпръсне останалите планети като билярдни топки.

 

Предсказването за деветата планета стана сензация през януари тази година след публикуването на статията на астрономите Константин Батигин и Майк Браун. В нея те пишат, че наблюдаваните отклонения в движението на редица тела в пояса на Кайпер може да се обяснят само с наличието на девета, все още неоткрита планета в покрайнините на Слънчевата система, която е 10 пъти по-тежка от Земята.

Изчисленията на Верас сочат, че наличието на девета планета може да изхвърли най-малко една планета от Слънчевата система, а това ще се случи след гибелта на Слънцето.

Според астрономичеките изчисления за еволюцията на звездите след няколко милиарда години външната обвивка на Слънцето ще започне да се разширява, а ядрото му да се свива, за да се превърне в бяло джудже. По време на този процес Слънцето ще погълне вътрешните планети, включително Земята, като ще загуби около половината от собствената си маса. Това обстоятелство ще накара планетите Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун да се отдалечат на безопасно разстояние от Слънцето, но този сценарий е възможен само при известната днес конфигурация на планетите.

Ученият е използвал уникален код, който позволява да се моделира гибелта на различни планетни системи и е изчислил развитието на събитията в зависимост от отдалечеността на орбитата на тайнствената Планета Х. Според тези изчисления колкото по-далече и по-масивна е тя, толкова по-драматичен ще бъде краят на Слънчевата система.

„Съществуването на далечна масивна планета може кардинално да промени съдбата на Слънчевата система. Тя ще зависи от масите и орбиталните свойства на деветата планета, ако тя съществува.“, твърди Димитри Верас.

Изчисленията на учения показали, че при разширяването на Слънцето деветата планета ще се приближи около останалите планети. В такъв случай най-вероятният сценарий ще бъде изхвърлянето на тези планети в междузвездното пространство.

---

Това, че днес астрономите наблюдават на повърхността на много бели джуджета остатъци от твърди планети, косвено сочи, че такъв сценарий е вероятен.

„Бъдещето на Слънцето може да се предскаже, като се погледнат белите джуджета, защото те са „замърсени“ от твърди отломки. Деветата планета може да стане катализатор на такова замърсяване. Това, което ще се случи със Слънцето на стадия бяло джудже, може да се наблюдава днес на бели джуджета по целия Млечен път“, добавя още Верас.

Източник: gazeta.ru