Новини

Пирамидите са в цял свят, а защо е така можем да гадаем?

Китайската провинция Гуейджоу е дом на невероятните конични хълмове, известни като пирамидите Анлонг.

Тези образувания, напомнящи на известните египетски пирамиди, се превърнаха в популярна туристическа дестинация поради необичайната си форма и слоеве скали, подредени една върху друга.

Професор Чжоу Цювэн от местния университет обяснява, че така наречените пирамиди на окръг Anlong са карстови образувания, които са на около 200 милиона години.

Обяснението

Минералите в плиткото море се разтварят във водата и прекристализират в доломит, основният компонент на съвременните пирамиди.

Скалните слоеве са ясно различими поради периодични промени в климата, геоложкия строеж и други фактори.

Блоковата структура на скалите, която мнозина смятат за доказателство за човешка или извънземна намеса, се обяснява от професора като геоложки процес.

Предположението за водата

Водата бавно разяжда скалите, създавайки сегментирани, блокови образувания.

Пирамидалната форма на карстовите образувания се обяснява с вертикалната ерозия на карстовия релеф на района под въздействието на вода.

Горните слоеве ерозират по-бързо, а долните по-бавно, което води до пирамидоподобни форми с остри върхове и широки основи.

Хипотезите на конспираторите

Противно на научните обяснения, има различни предположения за произхода на пирамидите Анлонг.

Някои твърдят, че това са древни гробници, построени от древна цивилизация, други смятат, че са прототипи на истински пирамиди, а някои дори твърдят, че са дело на извънземни.